BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
Bahan A
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 biji telur (suhu bilik)
CARA PENYEDIAAN
- Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
- Pukul telur sampai betul-betul kembang (lebih kurang 5 minit) kemudian masukkan Bahan A.
- Masukkan esen vanilla. Pukul sampai sebati.
- Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit. (tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). Kacau sebati selama 5 minit.
- Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik atau kertas foil untuk memastikan wap air tidak masuk ke dalam adunan.
- Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.
- Siap! Kalau rajin, boleh buatkan topping.
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache)
- 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
- 1 sudu besar susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu besar butter
- 1/4 cawan air panas
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair.
- Curahkan 1/2 dari ganache ke atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
- Biarkan lebih kurang 15 - 30 minit supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
- Panaskan kembali lebihan ganache tadi (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
- Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Boleh juga dinikmati ketika suam-suam panas.
No comments:
Post a Comment